Mobile

Carol Visnapuu
Calderini Family Faculty Center

Former Board of Trustees Chair Chip Perkins '73, P'14, '14 and Head of School Pieter 
Mulder P'22 with the Calderini family (Board of Trustee Member Pablo, his wife Carina,
​​and their children Amalia '21, Conrado, and Octavio; Seve '18 not pictured)

On Friday, September 27, the Berkshire community, the Berkshire School Board of Trustees, and friends of the School gathered in Berkshire Hall to celebrate the dedication of The Calderini Family Faculty Center. The ribbon-cutting ceremony marked the opening of the Center and honored board of trustee member Pablo Calderini, his wife Carina, and their children Seve ’18, Amalia ’21, Conrado, and Octavio.  
 
The renovated 2,500-square-foot Center provides office and meeting space for the English, history, and languages departments and serves as a resource for all Berkshire faculty. Head of School Pieter Mulder presided over the dedication with deep gratitude to the Calderini family for their transformational gift.  
 
Mulder shared, “I feel so much pride for our English, history, and languages departments as they come into this space for the very first time. They feel the School's support for the collaboration, collegiality, the cross-pollination of ideas, and the engagement with students around their work in humanities at Berkshire.” 
 
The Center, designed by Finegold Alexander Architects in Boston, Mass., and modeled after the faculty offices in the Bellas/Dixon Math and Science Center, creates a more collegial space for faculty to work and share ideas with each other. Newly appointed Dean of Faculty Clay Splawn, who formerly served as Berkshire’s dean of academics for nine years, shared, “The proximity to one another is going to encourage the kind of collaboration amongst teachers that we all want, and it will make our teaching better and our students’ experiences richer.” 
 
The design of the space was a collaborative effort with the board of trustees, faculty, and department chairs deeply invested in the project. English Department Chair Stuart Miller ’97 said, “We took this opportunity to share our input about every detail of the design phase … down to whether desk dividers helped or hampered collaboration.” History Department Chair Heidi Woodworth shared that she appreciates the lack of barriers in the Center. “ There is the feeling that it is a space for everyone to be working together rather than on their own individual projects,” she said. “This space will go a long way in supporting the faculty who support the students.” 
 
Calderini, who has served on the board of trustees for two years, said, “We love the Mountain. That makes the School extremely special. But it is clearly the faculty that make this school unique. It's the academics, but it’s also the human side of the faculty that makes such a big difference.”